Svar på vanliga frågor


 

Kan vem som helst skaffa e-legitimation?

Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan få en e-legitimation. Åldersgränsen är något som de som utfärdar e-legitimationerna själva bestämmer, men vanligast är att e-legitimation utfärdas till personer från 13 eller 18 års ålder. För omyndiga krävs dock målsmans godkännande.

Är du inte folkbokförd i Sverige så är det krångligare och vi rekommenderar dig att prata med din bank.


Varför fungerar inte min e-legitimation?

Du kan testa din e-legitimation här, om den inte fungerar så ber vi dig att vända dig till utgivaren av din e-legitimation. Om allt verkar vara på sin plats så hör du av dig till vår support så hjälper vi dig.


Jag kan logga in men jag kan inte signera. Varför?

Börja med att testa att din e-legitimation har en signeringsfunktion:


Vad behöver jag för att registrera ett konto?

För att registrera ett användarkonto i CSign behöver du en e-legitimation eller annan giltig ID-handling som kan användas digital, ett organisationsnummer samt ditt personnummer. Om du inte är firmatecknare för det angivna organisationsnumret, så måste du även ha en fullmakt från någon i din organisation som har firmateckningsrätt.


Kan jag använda någon annans användarkonto för CSign?

Nej, du kan dessvärre inte använda någon annans användarkonto för CSign.


När behöver jag en fullmakt för att elektroniskt underteckna i CSign?

Du behöver en fullmakt om du ska underteckna ett dokument elektroniskt för en organisation som du inte är firmatecknare för. Fullmakten ska undertecknas av någon i din organisation som är firmatecknare. Klicka här för att ladda ner fullmakten.


Vad är en e-legitimation?

E-legitimation är en elektronisk ID-handling som du kan använda för att på ett säkert sätt identifiera dig på internet, på motsvarande sätt som du använder ett körkort eller vanligt ID-kort för att identifiera dig vid fysiska möten.

En e-legitimation kan även användas för att skriva under dokument elektroniskt och är lika juridiskt bindande som om du med en penna skulle ha skrivit under dokumentet med en vanlig namnteckning.

E-legitimationen kan antingen vara en fil på din dator, en app på din mobil eller läsplatta, eller på ett speciellt kort, ett så kallat smartcard.


Hur gör jag för att skaffa en e-legitimation?

Det finns flera utgivare där du kan skaffa e-legitimation. Det vanligaste sättet är att du kontaktar din bank. Har du internetbank så kan du enkelt skaffa en e-legitimation på fil till din dator. Det finns också e-legitimation på kort och vissa utgivare kan även erbjuda e-legitimation i mobiltelefon.

Olika utgivare av e-legitimation kan ha olika avgifter. E-legitimation på fil är oftast gratis att skaffa, medan e-legitimation på kort normalt kostar pengar och kan även utgöra fysisk ID-handling.

CSign samarbetar med BankID som är den största utgivaren i Sverige av e-legitimationer. Den e-legitimationen kan du få gratis via din bank.


Hittar du inte svar på din fråga? Tveka inte att höra av dig till oss, du når oss på 08-19 11 19 eller support@csign.se.